Monday 15 January 2018

Satay oh Satay : Resepi dan Misteri kenapa ada orang muntah makan Satay.

Satay oh Satay

Hari ni aku nak kongsi makanan yang paling best bagi orang Malaysia. Ianya adalah Satay.

Kita ada Satay Ayam, Satay Lembu, Satay Arnab, Satay Kambing or Satay Kanggaroo.

Satay jugak satu makanan feveret aku. then alang alang cerita pasal Satay ni aku nak share lah sedikit resepi Satay ni.


Ni gambar Satay aku makan hari tu secucuk RM 0.80 sen.




Resepi Satay Simple:

1/2 Ekor ayam buang kulit dan tulang potong dadu. Kalau bernasib baik ada jer supermaket yang jual boneless ayam. Senang tak payah susah2 buang tulang.


Marinade or perapan dia korang boleh guna 

5 sendok or centong kicap manis

2 sendok margerin

2 buah limau kasturi

kacau sebati bahan perapan then perap 2 jam.


Simple jer resepi dia. Sebab tu dia boleh jual murah. Kalau korang nak lagi sedap pi tambah lada hitam, ketumbar, madu. Bak kata mak aku kalau lagi banyak rempah ratus lagi sedap. tapi kalau yang tak makan ketumbar tu x payah lah letak. bak kata orang ikut tekak sendiri.


Then Lepas 2 jam boleh bakar guna arang. Tapi kalau rumah ada oven bakar pakai oven pon boleh.

If xde oven, korang boleh goreng jer kat kuali, lastly tacap guna torch bagi dia rasa smoky smoky sikit. pastu makan.



Lastly jangan lupa makan bawang or timun sebab bila korang bakar sate tu dia jadi oxidize then kita kena makan antioksida kalau nak neutralkan perut kita. Thats why la korang muntah klau makan satay banyak2 tapi x makan timun or bawang. hal ini selalu terjadi kat rumah terbuka. Sebab satay free, dia punya naafsu makan tu sampai lupa makan timun hahahahha.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

https://youtu.be/4SylgWNoVZo

https://youtu.be/4SylgWNoVZo