Tuesday, 16 January 2018

Malaysia Beat Arab Saudi 1-0

Malaysia Beat Arab Saudi 1-0

Tahniah Malaysia Football berjaya kalahkan Arab Saudi dan mara ke pusingan seterusnya. Majulah bola demi negara.

Image may contain: text

Monday, 15 January 2018

Lazada: Sales up to 80% off sempena CNY

Lazada: Sales up to 80% off sempena CNY


Imagine you only need Rm32 to buy this mini sewing.

Top Portable Electric Mini Sewing Machine 202 with Foot Pedal



This iron only cost you Rm 25.00




Visit Lazada to buy.

Proofread Enago : membaiki penulisan manuskrip

Ok bagi yang English bad macam aku ni kita akan perlukan khidmat proofread. Hari tu kami pergi talk from Enago which are one of Proofread company.



Ramaikan datang, maklumlah ilmu tu kena kejar lagi2 free seminar macam ni....

Antara trick yang kami dapat catch dalam seminar ni adalah kalau korang nak publish kat journal A, dalam reference korang mestilah ada citation daripada Journal A.

Trick lain pastikan tajuk korang menarik.


So antara Proofread lain adalah

  1. Elselvier
  2. Proofread by Uk
  3. Proofread by your English native friend who is excellent in English (Sbb kadang2 orang English pon X power, macam aku x power Bahasa Melayu)

Cerita pasal Rate or bayaran Kadang2 diorang charge ikut wording kadang2 ikut pages.... standard oversea harga dia mahal haritu aku hantar 20 pages kena dalam RM 200 USD. selamat baru mintak quotation jer. Kat page Elselvier ada Quotation.

Kalau dalam negara dia charge satu page RM20. Kalu pensyarah korang dia cuma charge satu page RM5. So far ini yang paling murah aku pernah try.


Tapi kalau nak jimat gunalah Grammarly. Free and easy.

Satay oh Satay : Resepi dan Misteri kenapa ada orang muntah makan Satay.

Satay oh Satay

Hari ni aku nak kongsi makanan yang paling best bagi orang Malaysia. Ianya adalah Satay.

Kita ada Satay Ayam, Satay Lembu, Satay Arnab, Satay Kambing or Satay Kanggaroo.

Satay jugak satu makanan feveret aku. then alang alang cerita pasal Satay ni aku nak share lah sedikit resepi Satay ni.


Ni gambar Satay aku makan hari tu secucuk RM 0.80 sen.




Resepi Satay Simple:

1/2 Ekor ayam buang kulit dan tulang potong dadu. Kalau bernasib baik ada jer supermaket yang jual boneless ayam. Senang tak payah susah2 buang tulang.


Marinade or perapan dia korang boleh guna 

5 sendok or centong kicap manis

2 sendok margerin

2 buah limau kasturi

kacau sebati bahan perapan then perap 2 jam.


Simple jer resepi dia. Sebab tu dia boleh jual murah. Kalau korang nak lagi sedap pi tambah lada hitam, ketumbar, madu. Bak kata mak aku kalau lagi banyak rempah ratus lagi sedap. tapi kalau yang tak makan ketumbar tu x payah lah letak. bak kata orang ikut tekak sendiri.


Then Lepas 2 jam boleh bakar guna arang. Tapi kalau rumah ada oven bakar pakai oven pon boleh.

If xde oven, korang boleh goreng jer kat kuali, lastly tacap guna torch bagi dia rasa smoky smoky sikit. pastu makan.



Lastly jangan lupa makan bawang or timun sebab bila korang bakar sate tu dia jadi oxidize then kita kena makan antioksida kalau nak neutralkan perut kita. Thats why la korang muntah klau makan satay banyak2 tapi x makan timun or bawang. hal ini selalu terjadi kat rumah terbuka. Sebab satay free, dia punya naafsu makan tu sampai lupa makan timun hahahahha.


Selamat mencuba.

Seminar AFM di UPM

Sapa Tau AFM tu apa.

AFM tu singkatan bagi atomic force microscope. Mesin ni boleh kira ketebalan sample kita. Baru2 ni UPM beli mesin ni. Dengar cerita harga dia sejuta. So kami pon pergi seminar yang dianjurkan. Banyak ilmu yang menarik yang dikongsikan. So lepas ni kalau nak ukur thickness sample bolehlah aku hantar kat sini.

Berikut adalah gambar semasa seminar.




Pesta Shusi

#Throwback masa shushi king buat bonanza kami satu lab pi makan shushi. Harga dia murah jer masa bonanza semua plate RM 3.18 sen. Then kalau korang nak minum air ambil jer lah green tea RM 1.06 sen. Mula2 rasa macam mahal and sikit jer amount dia. Pastu aku dah tertaagih makan tempura kat shushi king ni.... Tiap2 pi sana makan tempura and chicken karage jer maximum aku makan 4 plate so total dalam RM13.00. Bolehlah sekali sekala ada bonanza makan. Kalau hari hari koyak poket hahahahaha.






Tinggi kan Plate dia hahahha.. Ni 5 orang makan...

Miracle to publish 2 paper on the same month.

Miracle to publish 2 paper on the same month.

Hi guys just wanted to flashback on September 2017, I had successfully published two paper respectively on the same month which are September. Apparently this month also is my Birthday. So, it is more like birthday present to me. So guys out there who are doing research on whatever field, my advice is simple which are never give up on your work and always pray to God for blessing. Publishing an article might sound easy but believe me before I successfully published my article, I had been through rejection many times. Sometimes we feel down when somebody reject us, but remember every cloud has its silver lining. So don't ever give up. Fighting.

So, who like to read my paper, you can refer to the picture below or you can go to Sciencedirect or Hindawi for full paper. Thank You.



Malaysia Beat Arab Saudi 1-0

Malaysia Beat Arab Saudi 1-0 Tahniah Malaysia Football berjaya kalahkan Arab Saudi dan mara ke pusingan seterusnya. Majulah bola demi nega...