Wednesday, 21 June 2017

Waiting for Approval for ViVA

Finally almost two years I further studies at UPM waiting for approval sebab nak submit thesis....Lots of protocol and meeting to be attended. Now just pray after struggled hard to complete the final thesis draft.

Tuesday, 16 May 2017

WannaCry........

Katakan hai pada WannaCry!
Pakar-pakar keselamatan komputer diseluruh dunia mengelarkan ia sebagai sebuah serangan siber berskala besar paling teruk yang pernah berlaku dalam sejarah pengkomputeran.
Apakah yang dilakukan oleh WannaCry?
Penyerang telah menyebarkan ransomware (rujuk nota kaki apa itu ransomware?) yang dikenali sebagai WannaCry, kepada sistem komputer, pelayan (server) dan juga rangkaian peribadi diseluruh dunia.
Apabila sebuah sistem telah dijangkiti oleh serangan ini, penyerang akan mengunci/menyulitkan (encrypt) kesemua fail-fail yang ada di dalamnya dan sebuah tetingkap pop-up akan muncul dengan arahan mengenai cara untuk mangsa membayar jumlah wang tebusan sebanyak $300 bagi mangsa mendapatkan semula akses kepada fail-fail tersebut .
Pembayaran hanya diterima dalam bentuk Bitcoin.
Pop-up tersebut juga turut memaparkan dua jam undur; iaitu satu menunjukkan tarikh akhir tiga hari sebelum jumlah wang tebusan akan digandakan kepada $600 dan satu lagi menunjukkan tarikh akhir fail-fail mangsa akan di ‘delete‘ buat selama-lamanya!
Bagaimana ia boleh berlaku?
WannaCry mensasarkan kelemahan sistem operasi Microsoft Windows yang digunakan secara meluas diseluruh dunia.
Manakala perisian untuk membuat serangan itu adalah menggunakan salah satu senjata perisikan (windows exploit) oleh NSA yang dikenali sebagai EternalBlue yang telah bocor/dicuri.
Sekumpulan penggodam yang dikenali sebagai Shadow Brokers telah mempublikkan exploit ini kepada umum pada bulan lepas. Terima kasih Shadow Brokers~*sarcasm

Walaupun pihak Microsoft telah mengeluarkan patch keselamatan untuk menghadapi kelemahan ini pada bulan Mac, namun seperti biasa, tidak semua syarikat pada kebiasaanyan akan mengemaskini sistem mereka secara automatik, kerana umum mengetahui “windows updates’ boleh menyebabkan kegagalan pada kebanyakkan ‘legacy software’ yang digunakan oleh kebanyakkan syarikat. Selain itu factor skala syarikat yang besar dimana mereka memerlukan masa untuk menganaslisa kesan dari kemaskini juga telah merencatkan proses kemaskini patch yang diperkenalkan oleh Microsoft.
Sejauh mana kesan kerosakan daripada WannaCry?
Dikala ini, ianya telah menjangkiti 200,000 sistem komputer di 150 negara sejak jumaat lepas dan Rusia, Ukraine dan Taiwan sebagai sasaran utama.
Menurut Europol, agensi penguat kuasa undang-undang Eropah. FedEx, Nissan, Deutsche Bahn, Bank Negara Rusia, Keretapi Rusia, Kementerian Dalam Negeri Rusia, Megafon and Telefónica.dan Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan United Kingdom adalah antara mangsa yang terkesan teruk dengan WannaCry.
Papan waktu di Jerman yang telah diserang oleh WannaCry
Di UK, hospital telah dilumpuhkan oleh serangan siber ini yang telah memaksa banyak operasi dibatalkan dan ambulans juga terpaksa dilencongkan kerana tiada lagi system data yang tepat untuk dirujuk
Siapa yang terdedah?
Ya sesiapa sahaja termasuklah anda!
Sesiapa sahaja yang tidak mengemaskini PC yang mempunyai system operasi Microsoft Windows mereka baru-baru ini.
Bagaimana untuk mengelakkan diri anda daripada diserang
Ikuti langkah-langkah berikut:
  1. Matikan perkhidmatan Server Message Block pada komputer anda.
  2. Install patch Microsoft (Link: Sila download mengikut system operasi anda)
  3. Backup segala data/fail anda yang penting di tempat lain seperti external hard disk, pendrive, ataupun Cloud services seperti Google Drive dan Dropbox.
  4. Install semua kemas kini Windows yang terkini.
  5. Gunakan perisian keselamatan(antivirus) yang berwibawa/dikemaskini untuk mencegah serangan pada masa depan.Sekian.
Rujukan
http://www.aljazeera.com/news/2017/05/ransomware-attack-hit-200000-150-countries-170514104555370.html
http://www.aljazeera.com/news/2017/05/europol-ransomware-attack-unprecedented-level-170513101536110.html
http://money.cnn.com/2017/05/14/technology/ransomware-attack-threat-escalating/index.html
http://money.cnn.com/2017/04/14/technology/windows-exploits-shadow-brokers/index.html
https://www.bitdefender.com/solutions/anti-ransomware-tool.html

Nota Kaki:
Apa itu Ransomware?
Ransomware yang mengabungkan perkataan ransom + software adalah merupakan sejenis serangan siber yang direka oleh penyerang(baca hackers) bagi menguasai/mengunci sistem komputer dan fail fail peribadi yang ada didalamnya sehinggalah bayaran yang dituntut oleh penyerang dibuat oleh mangsa.
p/s: Kalau laptop/pc office anda takde ransomware over the weekend..belanjalah budak IT dep tu kopi secawan dua..huhu

Sunday, 7 May 2017

rumah tippppps


Nak beli rumah di usia muda bukan sesuatu yang mustahil. Ada je orang muda di luar sana yang bawah 25 tahun dah berjaya beli rumah dengan hasil titik peluh sendiri. Memang ‘salute’ la dekat mereka ni.
Untuk menjadi seperti mereka yang berjaya beli rumah pada usia muda, anda cuma perlu elakkan diri daripada melakukan semua perkara di bawah ini:

1) Tiada Deposit
– Sampai bila nak merungut cakap “rumah mahal sangat, tak mampu la nak beli”?
“Gaji pun ciput, macam mana nak simpan?”
Kalau anda masih dengan pemikiran seperti ini, anda memang tidak akan dapat memiliki rumah sampai bila-bila. Anda boleh simpan seberapa banyak yang anda mampu janji anda ada duit simpanan untuk buat bayar deposit rumah.
Tak perlu bazirkan duit pada perkara yang tidak penting. Kumpul duit beli rumah.
2) Rekod CCRIS Teruk
–  Ramai orang muda sekarang ni tak lepas beli rumah sebab sangkut dengan PTPTN. ‘Settle’ kan hutang anda dengan segera, jangan tangguh. Pergi jumpa pegawai PTPTN dan ‘try’ minta kurang jumlah tunggakan anda tu kalau tak pernah bayar.
Yang penting jaga CCRIS anda sebaik-baiknya.
3) Debt Service Ratio (DSR) Burst
Hutang terlampau banyak dengan bank. Insaflah segera jika anda ada niat nak ‘apply’ pinjaman peribadi. Kalau boleh kad kredit tu cuba elakkan penggunaannya. Jangan tambahkan lagi bebanan hutang anda.
4) Tiada Ilmu Hartanah
– Anda ‘zero knowledge’ tentang bidang hartanah tapi nak beli rumah yang pertama. Jangan main beli sahaja sebab anda akan menjadi orang yang berisiko tinggi untuk ditipu dan membuat kesilapan dalam hartanah.
Kalau anda nak beli rumah tapi tiada ilmu jangan risau kerana banyak je ilmu hartanah dikongsikan contohnya buku tentang hartanah, seminar, tips di Facebook dan banyak lagi.
Tak pun, muat turun Buletin Cerita-Nah! Hartabumi dan ikuti perkembangan ilmu di facebook page kami. Macam-macam ilmu mengenai hartanah kami kongsikan dan yang bestnya, semua percuma!
5) ASB Financing
Jangan buat ASB Financing di tahun yang sama dengan tahun anda ingin beli rumah. Ini kerana ASB Financing juga akan masuk dalam rekod CCRIS dan perkiraan DSR. Tunggu lepas dapat dividen baru boleh dikira sebagai pendapatan.
6) Tidak semak syarat kelayakan
Jangan mohon pembiayaan perumahan lebih daripada kelayakan. Semak dulu kelayakan pembiayaan perumahan anda dengan bank sebelum beli. Bersederhana dahulu dalam semua benda, beli rumah kena bijak tak boleh terburu-buru dalam membuat keputusan.
Beli rumah kena ikut kemampuan kita, dah beli rumah pertama, cuba ‘aim’ untuk dapatkan rumah yang lain.
Yang penting, anda perlu ada kesedaran untuk memiliki rumah sendiri. Tidak kiralah rumah ‘landed’ atau ‘non-landed’. Baiki kewangan anda bagi mantap kerana pihak bank hanya akan berurusan dengan orang yang betul-betul berkemampuan.
Proses beli rumah pertama akan menjadi mudah sekiranya anda bijak mengawal kewangan anda dan tahu tentang bidang hartanah.

Wednesday, 3 May 2017

Blackout Serumpun UPM

5 day Black out and still waiting my room still dark. No electricity, no WiFi. So I am stranded. Confused with nothing much that can I do. Just waiting for the Technician to cure it. Another 1 day maybe, 1 week or even 1 month????

Friday, 28 April 2017

Naik bas balik kampung

Setelah sekian lama...... Akhirnya balik kampung juga naik bas.....
Hari ini sangat mencBar....
First usha tiket pukul 11....online tiket chRge extra rm 3
So decide nk beli mnual kt tbs.....
Then terus shoot tbs.....
Mula2 try beratur kat mesin tiket tp destinasi btu pht x muncul....
Pas2 beratur la line mnual yg pnjng......
Hahahhah 12.30 baru dapat beli tiket.....
Bas jam 4.... Balik dulu byar sewa tertunggak 2 bulan
Takut kna halau.... Hahahaha
Pas2 g solat.... Balik solat hujan lbat.....
Try harung balik bilik packing.....
Then hujan stop pukul 245.....

Terus shoot tbs walaupon hujan renyai2.....

Sampai area safira.... Depan ktm serdang lebat bai...... Guruh kilat semua ada...

Ramai motor stop tepi..... Tapi ak terus jalan saja

Alang2 mandi ujan biar basah kuyup lah katakan....... Hahahahha

Sampai jugak tbs kol 3.15....

Basah2 kuyupni..... Takut dmam ak salin baju kat parking motor.....

Then here i am tbs 1527 waiting for my bus.....

Srlamat bercuti....

Waiting for Approval for ViVA

Finally almost two years I further studies at UPM waiting for approval sebab nak submit thesis....Lots of protocol and meeting to be attende...