Monday, 1 August 2016

Malaysia's Adventure Destination for NewBie





 Bukit Tabur

Bukit Tabur juga famous di kalangan pendaki-pendaki baru. Sape yang keberatan nak drive jauh-jauh ke Broga, memang ke Tabur la jawapannya.

Trek Bukit Tabur agak mencabar kerana bukan sahaja skill mendaki diperlukan, anda juga perlu memanjat untuk sampai ke puncak. Mencabar dan menarik pada masa yang sama. Panjat punya panjat, kalau tertengok bawah kecut jugak bro!

Ada dua trail untuk bukit ini; Tabur West dan Tabur East. Untuk yang baru, hanya Tabur West yang digalakkan kerana trek nya yang lebih user-friendly.

Walaupun user-friendly, jangan lupa air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Bukit ini boleh jadi merbahaya apabila langkah-langkah keselamatan tidak diambil berat. Minum air berlebihan pun bahaya, apatah lagi main kejar-kejar dan selfie di hujung lereng bukit.

Kesimpulan
Lokasi: Taman Melawati, Kuala Lumpur. 30 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 3 – 4 jam
Tahap kesukaran: 3/5
Guide: Perlu. Paling kurang pergi bersama teman yang pernah naik Bukit Tabur berulang-kali.



Sungai Pisang

Susah nak “Pishang” di Sungai Pisang. Ada waterfall dan sungai yang jernih memang amat menyegarkan. Pokok-pokok pun banyak nak buat hammock party. Hammock party je tau, parti-parti lain yang tak senonoh tidak dibenarkan.

Waterfall di sini amat terkenal dengan aktiviti waterfall abseiling dan zipline. Tak berminat main tinggi-tinggi? Gayat? Mandi manda di air sungai, layan massage di air terjun pun cukup feeling dah.

Sungai Pisang ni amat dekat dengan pusat Bandar, terletak di Tepi Highway Karak. Tidak digalakkan untuk parking di tepi jalan kerana banyak kes pecah kereta. Jalan alternatif yang lebih baik adalah melalui Jalan Gombak Lama. Pastikan anda buat study dulu sebelum mula hiking.

Kesimpulan
Lokasi: Gombak, Selangor. 40 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 30 – 40 minit
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.





.



Sungai Chiling

Air terjun yang terdapat di Sungai Chiling boleh dikatakan yang terbaik yang ada di Selangor. Sungai yang jernih ditambah dengan anak-anak ikan yang berenang keriangan pasti akan membuat anda bahagia.

Terdapat yuran yang amat minima dikenakan sebelum mula trekking ke air terjun. Bilangan bag plastik dan bekas makan juga akan dikira sebelum masuk dan deposit akan dikenakan. Deposit akan dikembalikan apabila jumpa plastik/bekas yang dibawa masuk sama dengan yang dibawa keluar.

So pendek cerita, memang bersih la Sungai Chiling ni. For sure boleh “Chilling” di Chiling.

Kesimpulan
Lokasi: Kuala Kubu Bharu, Selangor. 1 jam 20 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 1 jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.


.


Mossy Forest

“I think I’m quite ready for another adventure” ujar Bilbo Baggins. Tak kenal Bilbo Baggins? Hmm kesiannn…

Bila anda trekking di Mossy Forest, anda akan rasa seolah-olah di dalam filem “Lord of the Rings”. Pokok berlumut, kabus, sejuk, nafas berkabus semua ada di Mossy Forest. Nasib baik Nazgul takde (LOTR fans will know)

Disebabkan iklim yang sejuk dan lembap, keadaan trek agak berlumpur. Kasut yang boleh diikat kemas amat digalakkan. Kalau tak amat tinggi kebarangkalian kasut tertinggal dalam lumpur.

Kesimpulan
Lokasi: Bukit Brinchang, Cameron Highlands. 3 jam driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 3 -4 jam
Tahap kesukaran: 3/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.


  

Bukit Broga

Kalau sebut je pasal nak start hiking, mesti ramai orang akan recommend Bukit Broga. Terletak di Semenyih, trek bukit ini sangat sesuai untuk siapa-siapa yang baru berjinak-jinak dengan hiking.

Tak terlampau susah, tak terlampau senang. Bak kata omputih, just nice gitu. View kat puncak pun memang terbaik. Scene org photoshoot gambar kahwin memang normal lah kat sini.

Tapi satu je, sebab dia famous sangat and easily accessible, silap haribulan kena redah “traffic jam” nak naik ke puncak.

Jumpa lagi ngan puak-puak yg tak reti nak kasi can kat org lain nak bergambar, memang menyirap beb. Haha!

Kesimpulan
Lokasi: Taman Melawati, Kuala Lumpur. 1 jam driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 45 minit – 1 jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan 


 

Lata Medang

Adakah anda peminat Air Terjun? Kalau ya, Lata Medang ada tempat hiking yang terbaik untuk anda!

Trek Lata Medang agak licin (kena redah sungai) dan kasut yang sesuai amat diperlukan. Tak perlu nak hiking shoe bagai, kasut getah RM5 pun okay (Takde alasan :P)

Amat digalakkan untuk membuat sedikit study sebelum memulakan trip hiking ke Lata Medang. Tiada papan tanda sepanjang perjalanan dan terdapat banyak simpang-simpang yang menyesatkan. Ada kemungkinan hiking punya hiking, tiba-tiba sampai kat Bukit Kutu. Masakkk.

Kesimpulan
Lokasi: Kuala Kubu Bahru, Selangor. 1 jam 20 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 2-3 jam
Tahap kesukaran: 2/5
Guide: Perlu pergi bersama orang yang pernah sampai ke Lata Medang untuk first timer.
  

 

Lata Jerangkang

Anda ada 4x4 (powil) tapi tak pernah guna gear 4x4 tersebut? Apa kata test kebolehan 4x4 tersebut untuk sampai ke Lata Jerangkang. Jalan offroad yang agak jauh dan mencabar pasti akan memberikan anda adrenaline rush!

Tapi kalau takde powil pun usah risau. Terdapat servis powil yang akan menghantar anda ke hiking point. Perjalanan offroad 40 minit pasti akan membuat buntut anda berasa kebas-kebas semut.

Kalau nak guna kereta sendiri pun boleh; boleh tanggung sendiri akibatnya..

Kerana lokasi Lata Jerangkang yang agak dalam dan jauh daripada pencemaran, air terjun dan sungai di sini amat jernih. Kalau bernasib baik, boleh melihat burung hornbill terbang keriangan. Terdapat juga tempat untuk free dive (tiruk) setinggi 15 kaki untuk adrenaline addicts.

Kesimpulan
Lokasi: Maran, Pahang. 2 jam 30 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 2-3 jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.


  

Canopy Walk

Nampak senang kan? Tapi jangan sesekali memandang enteng ya. Tarikan utama adalan jambatan gantung setinggi 30 meter dr aras tanah.

30 meter tak tinggi? Tahu tak ketinggian lelaki dewasa di Malaysia pun kurang dari 2 meter? Tinggi bang, memang gayat goyang lutut gak weiii.

Di sepanjang Canopy Walk, anda boleh melihat bangunan yang tinggi di pusat bandar KL. Terdapat juga kawasan lapang yang berdekatan dengan air terjun, sesuai untuk piknik.

Kesimpulan
Lokasi: Kepong, Kuala Lumpur. 20 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 2-3 jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.
 


Bukit Batu Putih

Hiking santai-santai dan apabila sampai di puncak, dapat melihat view laut biru yang amat cantik. Itulah definisi keindahan.

Puncak bukit ini amat sesuai untuk permandangan sunrise dan sunset. Kalau takleh bangun awal pagi, layan sunset je lah jawapannya :P

Terdapat satu lighthouse di Tanjung Tuan yang dinamakan Cape Rachado lighthouse yang merupakan lighthouse pertama di Malaysia. Dipercayai dibina pada abad ke-16, sewaktu penjajahan Portugis.

Kesimpulan
Lokasi: Port Dickson, Negeri Sembilan. 1 jam 30 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 30 minit
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.


  


Bukit Gasing

Bukit Gasing juga merupakan tempat terbaik untuk first-time hikers. Terletak di tengah-tengah kota sesak antara Petaling Jaya dan Kuala Lumpur, tempat ini telah menjadi trek popular untuk aktiviti hiking santai di hujung minggu.

Antara tarikan utama di sini adalah watch tower dan jambatan gantung yang merentasi sungai yang akan memberi sedikit rasa cemas. Anda boleh melihat permandangan sekitar melalui watch tower.

Kesimpulan
Lokasi: Petaling Jaya, Selangor. 20 minit driving dari KLCC.
Durasi pendakian: 1 minit
Tahap kesukaran: 2/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang agak jelas dan user-friendly.
 
 
 
 
Sumber: Facebook.com/raonraon.excapade

No comments:

Post a Comment

Bonanza Sushi King 21-24 Ogos 2017

Bonanza Sushi King 21-24 Ogos 2017 Jimat2 Jimat Bonanza Sushi King