Friday, 15 July 2016

NASI GORENG KAMPUNG YANG MENGGODA...

Macam nak masak sendiri jer.....hmmm usha usha resepi mat gebu....bertambah gebulah perut..............

NASI GORENG KAMPUNG YANG MENGGODA...

rsz_nasi_goreng_kampung (1)
Salam semua, ini menu pagi tadi, buat untuk sarapan. Blurr sebenarnya, plan asal nak sarapan biskut cicah teh O sahaja, namun segalanya berubah bila cm nampak di timeline FB, nasi goreng kampung yang dimasak oleh kawan FB che mat. Aduhh, tergoda sungguh. Teringat dalam peti sejuk ada kangkung yang hampir layu tapi masih hijau lagi. Dan dari gambar yang cm nampak memang ada kangkung dalam nasi goreng kampung, Ini sudah bagus, jadi kita ON pojek nasi goreng kampung. Bukan lah susah mana dan ikutlah apa yang anda nak letak dalam tu. Che mat campur daging ayam sebab tu saja yang ada. Dan untuk rencahnya che mat tumbuk ikan bilis, bawang merah, cili padi dan secubit belacan. Nasi goreng kampung selalunya pedas sedikit. Kalau ikutkan di Malaysia dan negara2 jiran, nasi goreng bukan terhad untuk sarapan pagi sahaja, tapi sesuai untuk setiap waktu samada tengah hari, petang atau pun malam. Che mat gandingkan dengan telur mata kerbau dan jeruk petai....ehemmm.
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan nasi sejuk, dileraikan
1/2 cekak kangkung, siang dan cuci bersih, toskan
5 tangkai kacang panjang, potong kecil
1 keping dada ayam. hiris kecil, cuci dan toskan
1 biji telur, dipukul sedikit
1 biji bawang besar, hiris
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS :-)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi merah Thai
1 camca besar ikan bilis, cuci dan rendam sekejap
Secubit belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan isi ayam dan kacau rata. Masak hingga isi ayam berubah warna. Masukkan kacang panjang dan bawang besar, kacau dan masak sekejap. Tolak ke tepi kuali. Tuang telur, masak sekejap dan kacau hingga menjadi telur hancur. Gaul rata.
  2. Tambah garam secukup rasa dan masukkan nasi, Gaul rata dan masukkan kangkung. Gaul lagi dan masak hingga kangkung layu seidikit. Rasa dan jika ok boleh sajikan bersama telu mata kerau atau ulam petai.

No comments:

Post a Comment

Pengalaman Viva Master Material Sains UPM

Lama dah tak update blog.....dah berhabuk dan bersawang blog ni... Alkisah saja nak cerita pengalaman Viva Master Material Sains UPM.........