NASI GORENG CINA...
Kadang2 masalahnya, bila masak nasi kurang, tak cukup...Bila masak
lebih sikit tak habis...Haishh pening ok kepala. Last2 apa lagi, nasi
goreng lah jawapnya. Satu lagi nasi goreng pun tak boleh pedas2, kena
yang lite2 aje, kalau pedas pun cuma pedas2 manja, tak bley pedas
'hardcore'...grrrr....Tak kesah lah janji ada yang nak makan. Mana yang
nak pedas tu boleh ulam cili padi. Nasi goreng cina versi che mat boleh
dikatakan dalam kategori mudah dibuat. Tapi bukan ke nasi goreng mudah
untuk dibuat?...Kebiasaannya nasi goreng cina dimasak pantas. dah minyak
bijan antara bahan wajib ada. Penggunaan lada sulah sebagai pengganti
cili untuk mendapat rasa hangat. Zaman sekarang ni nasi goreng menjadi
hidangan setiap wakttu bukan hanya terhad untuk sarapan pagi sahaja. Ok,
siap2 pakai apron dan jommm ke dapur, kita goreng nasi....
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan nasi sejuk, dileraikan
1 keping dada ayam, didadu
1 genggam isi udang
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, cicang halus
1 biji telur pukul sedikit
6 tangkai kacang buncis, hiris
1/4 camca teh minyak bijan
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukupnya
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Cili merah, buang biji dan dadu kecil, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan 2 camca besar minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu dan wangi. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga isi ayam berubah warna, tambah udang dan kacang buncis. Kacau rata.
- Tolak ketepi kuali, masukkan telur dan bila telur kelihatan kental, kacau rata. Gaul dengan bahan2 lain. Tambah serbuk lada sulah (kurang lebih 1/3 camca teh) dan garam secukupnya. Masukan nasi, besarkan api dan kacau rata. Masukkan minyak bijan, kacau pantas. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun bawang, cili merah dan bawang goreng sebelum dihidangkan....Sedap dimakan panas..
NASI GORENG DULU-DULU
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 cawan nasi (semalam punya)
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
2 camca besar cili kisar
4 tangkai kacang panjang, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 biji telur, dipukul sedikit
Garam secukup rasa
BAHAN HIASAN :-)
Hirisan timun
Hirisan daun sup
Daun salad
Telur mata kerbau (optional)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Nasi semalam tu kalau dapat biar keras sedikit, maksud mat jangan masak lembik sangat, bagi dia rupa seulas2 nasinya. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar, udang kering dan cili kisar hingga harum dan cili garing. Masukkan hirisan kacang panjang, kacau rata.
- Tolak bahan2 tadi ke tepi kuali, masukkan telur, biar mengeras sedikit dan hancurkan. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa (kalau nak ganti garam dengan kicap cair pun ok).
- Masukkan nasi, gaul hingga rata. Gunakan api besar. Bila semua bergaul mesra, perlahan kan sedikit api dan masak hingga nasi nampak elok. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama bahan sampingan tadi. Hidangkan...
No comments:
Post a Comment