Wednesday, 28 September 2016

#Throwback 3 Day 2 Night Raya Haji



#Throwback 3 Day 2 Night Raya Haji

#1 Cara masak ayam masak kicap
*Panaskan minyak dan masukkan rempah tumis dan bunga lawang. Goreng sat sampai naik bau....wangi....
 *Next masukan bawang putih bawang besar yang dah di blender. Goreng sampai naik bau.
 *Then masukkan lada kering yang dah blend. rebus dulu lada kering untuk buang biji kalau tak nanti banyak bijinya....
 *Masukkan kicap garam and gula sikit
 *Masukkan ayam yang dah digoreng separuh masak n serai. kalau malas goreng rebus jer ayam tu biar cepat masak.
 *Biar dia mendidih
 *Sedapkan kuah dah pekat
 *Kalau nak masak seekor or dua ekoor ayam pon ok gunalah kuali besar macam ni senang.
 *Selamat mencuba


#Hari kedua buat sarapan mee goreng

 *Warna dia biasa jer hahaha sebab pagi2 malas masak pedas2 kang sakit porot.
 *Letak pissball and piskat hahaha baru laku kalau tak adik aku tak makan.....letak la satur tauge n kucai sikit bagi hijau sikit hihihi...Cara masak senang jer tumis bawang besar bawang putih yang dah blend.... tumis lada yang dah blend then campak garam gula and kicap sikit.......tip berharga....korang basuh mee kuning tu dalam 30 saat untuk buang chemical time kilang prosess mee....kalau terus masak mee akan keras.....so basuh atau bilas la sekejap...............ok
 *Gorengla telur dadar..............sedap
 *Panas2 ambik gambar habis phone aku berwap
 *Ok siap Mee Goreng Koboi


#Lunch masak ayam masak lomak cili padi bergabung dengan labu
 *Ni simple jer main campak caampak

 *Bumbu masakkannya hampir sama dengan ayam masak kicap cuma hang campak santan gantikan kicap
 *Siap Ayam masok lomak cili Padi bergabung labu....sebab malas masak dua lauk


#Sayur kobis goreng terlebih sooon hahahah



#Last  day kat umah dapat daging kurban so aku masak Daging Kari pokat.



#Kalau suka makan kuah tambah ayak banyak sikit.....



Pastu balik Key el...bila lagi lah nak balik kampung senang nak masak ada kuali bagai....kat kolej cuma ada periuk nasi jer hahahaha....ok bye..........

No comments:

Post a Comment

Bonanza Sushi King 21-24 Ogos 2017

Bonanza Sushi King 21-24 Ogos 2017 Jimat2 Jimat Bonanza Sushi King