Thursday, 22 September 2016

Ke Korea ke Kita.....

Ke Korea ke Kita.....
Image result for jejudo

eh x la.....ni tadi terbaca entri kat FB.....jom layan cerita diorang..............


Annyeonghaseyo..
Finally we did it. Selama 8 hari 7 malam kitorang 3 sekawan berjaya explore Korea dengan susah, senang, segala jenis pahit getir. Alhamdulillah. ternyata kesabaran tu penting yaaa. Hahahaha.
Jom nak cerita perjalanan kitorang kat sana. Macam biasa kakak2 semua ni tak suka pakej2 bagai. Jadi kita challange diri lagi pegi backpackers. Start dari KL ke Incheon Airport ( 6 hours) rushing terus ke Gimpo airport ( 30 minutes) flight terus ke Jeju Island (1 hour). Hari pertama dah pengsan. Hahaha.
1,000 won = RM3.68. Dengan berbekalkan RM2,300, anda bole tawan Jeju Island, Seoul, Everland & Nami Island dengan jayanya termasuk ticket flight ke seoul, flight ticket ke jeju, 3 jenis hotel, kereta sewa, segala ticket masuk. semua dah ALL IN.
flight tickets AA (return) = RM628 - beli time promotion
flight ticket Jeju Air (return) = RM373.58 - beli 2 minggu sebelum
day 1
*flight from KUL to Seoul
*transfer to Gimpo Airport --> flight to Jeju Island
*tiket subway ke Gimpo Airport = 3,480 won (RM12)
*planning nak tido kat airport tapi airport Jeju tutup pukul 11 malam.
*last minute plan --> decide tido kat Jeju Dedu Seawater Park = 9,000 won (RM33)
*Taxi ( kena ambil 2 taxi ) = 2,789 won (RM10.26)
DAY 2
*Taxi to Airport ( kena ambil 2 taxi juga)= 2,789 ( RM10.26)
*Car Rental (booking kat "Lotte rent car" untuk 2 hari) = RM 270.92/3 person = RM90.30
*Minyak kereta = 32,000/3 person = 10,670 won (RM40)
*Hyopjae Beach
*Yongsa Windmill
*Sex & Health Museum
*Teddy Bear Museum = 10,000 won (RM37)
*Late Lunch (kimbab + sweet potato) = 12,000 won/ 3 person = 4,000 won ( RM14.72)
*Jeju World Cup Stadium
*Cheongjiyeon Waterfall = 2,000 won (RM7.36)
*Jeongbang Waterfall = 2,000 won (RM7.36)
*Olle Night Market - bole beli souvenir kat sini
*Check in (Jeju R Hotel - booking kat Agoda terus bayar guna duit nilai RM) = RM234.46/3 person = RM78.15
DAY 3
*Check Out hotel
*Tangerine Farm
*Pyoseon Beach
*Lighthouse at Pyoseon Beach
*Manjanggul Cave = 2,000 won (RM7.36)
*Mysterious Road
*Flight to Seoul
*T money card (2,500 won) + Top up (50,000 won) = 52,500 won (RM193)
*Check In (Itaewon Inn - 4 days & 3 nights) = 156,000 won/3 person = 52,000 won (RM191)
DAY 4
*Everland Theme Park (beli 1 day pass ticket kat 11 street) = RM103
*Lunch kat Everland = 6,600 won/3 person = 2,200 won (RM8)
*Round2 kat Itaewon
DAY 5
*Nami Island (half day)
*Taxi to ferry = 6700 won/3 person = 2,233 won (RM8.22)
*Zip Line to Nami Island (price including ferry return)= 38,000 won (RM140)
*Lunch di Nami Island = 33,000 won/3 person = 11,000 won (RM40)
*Ehwa Women University (Shooping)
*Korean Dessert Cafe (very recommended) = 8,500 won/3 person = 2,833 won (RM10.43)
DAY 6
*Gyeongbokgung = 3,000 won (RM11)
*Lunch Korean Seafood Pancake = 20,000 won/3 person = 6,667 won (RM 24.53)
*Bukchon Hanok Village
*Namsan Tower
*Cheonggyecheon Stream
*Dinner at Hyang Good (grilled style) = 27,000 won/ 3 person = 9,000 won (RM33)
*Taxi to Banpo Bridge = 3,000 won/3 person = 1,000 won (RM 3.68)
*Banpo Bridge (Han River)
*Check In (K POP hotel - 3 hari 2 mlm) = RM510.36/3 person = RM170.12
DAY 7
*K POP Road Gangnam
*Myeongdong (Shoppping & Food Street)
*Insadong (Shooping)
*Namdaemun Market (shopping)
DAY 8
*Check out hotel
*E-Mart (shopping Makanan Ringan)
*Myeongdong (tak puas shopping makeup. hahaha)
*transfer to Airport by KTX = 6,000 won (RM22)
ALL IN Cost = RM 2300
P/S:
*sesiapa yang berniat nak stay overnight kat mana2 public bathouse yang macam selalu dalam crita2 korea tu. fikir la masak2 dlu. Hahaha.
*nak beli ticket flight ke Jeju memang mencabar tahap kesabaran. sangat2 complicated.
*kalau nak try sewa kereta kat jeju. kena apply international license yaa. bole apply kat JPJ RM150 untuk 1 tahun.
*untuk jeju island, better sewa kereta sebab public transport susah kat situ. bole tawan jeju island dalam masa 2 hari kalau sewa kereta. Hihihi.
*T-money bole beli kat mana2 7E atau GS25.
*Hotel kitorang booking kat Agoda. kalau masa nak confirm tu dia ada bg chooice nak bayar kat hotel atau bayar skrg. choose bayar sekarang. Bayar guna RM. jimatt weyhh.
*kalau korang ramai. book hotel mewah sikit. nanti pandai2 la bahagi. hehehe. lagi ramai lagi murah.
*nak dapatkan makanan halal memang susah. bawa la bekalan makanan dr malaysia yaa.
*kalau x nak beli sim card pun takpa. di seoul, mostly semua tempat ada public wifi. laju pula tu.
*jangan lupa bawa travel universal adapter.
HAVE FUNNN.

No comments:

Post a Comment

Amazing immunosensor presentation by Dr Werasak

Amazing presentation by Dr werasak....