Friday, 28 August 2015

Pendaftaran pelajar baharu UPM 2015.

Pendaftaran pelajar baharu.

Esok 29 ogos 2015 banyak universiti yang akan mengambil pelajar baharu. Begitulah di UPM.
Mengimbau kenangan 4 tahun lalu sebagai pelajar baharu di UPM...beginilah ceritanya............

 aku tumpang makcik aku pi UPM hahaha...sebab family aku takde kete....kami bertolak pukul 8 pagi daripada batu pahat sampai UPM Serdang kol 12.30 pagi........aku yang x pernah jejak selangor ni ikut jer lah....sesat pon ak tak tau..........selamatlah makcik ak ni tau jalan......

jangan risau setibanya di UPM ramai sukarelawan seperti kadet polis dan askar yang akan tunjuk jalan korang just suruh mak bapak korang stop n tanya jer....
last2 sampailah kat gate UPM... kami stop jap tanya akak polis tu..............aku ingat polis betul rupanya student dia masuk SUKSIS....sukarelawan polis........


then dia tunjuk jalan ke tempat letak kete......

then terus kekolej seperti dalam surat tawaran..........

korang kena take note bagi yang nak daftar ni segala borang, medical cek up, yuran dan lain2 dokumen penting kena ciapkan2 awal2....

takut kalau tertinggal kan jenuh nak balik kampung ambil dokumen tu.....

then makcik aku pon balik......

tetiba jer dah malam........

hahahaha.........

korang jangan risau ada banyak fesi yang akan lead korang dalam minggu orentasi,,


just ikut jer....

nanty dia ajar cheers........

walaupun mengarut...penat letih.....ikutkan jer........
nanty korang dah tua dia akan jadi pengalaman manis hahaha.......


buli-buli ni.senior-junior relationship ni kat mana2 ada..even korang dah kerja pon ada...


cuma korang perlu ingat niat datang Universiti nak belajar....


bila kena buli or diberi nama registered korang terima jer lah....

nanty naik tahun 2 korang jadi senior pulak...

tapi jangan risau xd kes berat sampai pukul2..

just kena buat decoration sampai kol 3 pagi ker...hahahaha


cara nak elak buli ni senang jer 1. duduk rumah sewa kat luar tapi kos tinggi....

2. duduk kolej serumpun....kat sini bebas sikit
3. just layan kan senior korang tu bila korang dapat result bagus selalu solat....tak ponteng kelas lama2 senior ko nak buli ko pun malu.....sebab result dia mungkin jauh lebih teruk daripada ko....
4. doa banyak2...doa orang teranaiya dimakbulkan...


so far kalau pandai bawak hidup kat tempat orang ko akan berjaya.......


yang penting jangan keluar malam lebih daripada kol 12 malam

jangan merempit,

jangan minum arak,

jangan ponteng kelas,

jangan couple masa first year...


hahaha.sebab next year ada awek lagi cun akan masuk.......

or....
selalunya awek batch korang selalunya senior dah kebas hahahaha.........


ish2 ish2.......

belajar2.........jangan cinta2..........


pasai duit boleh buat loan PTPTN....

yang pandai sikit boleh apply biasiswa.........

yang nak duit lebih boleh masuk Suksis or palapes(sejam RM 6) sebulan boleh dapat 200++

yang nak buat part time hari minggu pon boleh....

nak jual kerepek kat kolej pon boleh...

semua atas kretiviti korang.......


hidup kat u ni better pandai survive...."jangan berlagak biar papa asal bergaya" yang penting perut kenyang sudah.......


ok tu jer kot yang ingat... hahahaha.... Gudluck lah kepada Pelajar baharu...........

Keep Calm and Strive for success.....


No comments:

Post a Comment

Bonanza Sushi King 21-24 Ogos 2017

Bonanza Sushi King 21-24 Ogos 2017 Jimat2 Jimat Bonanza Sushi King