Wednesday, 5 August 2015

Cara Simple gila buat roti Canai.

SIMPLE Ok pada hari ini saya nak share cara2 buat roti canai paling simple....


Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur
1 ½ cawan air
Marjerin
 
1 Step! 
Ambil dulang yang besar sikit so senang korang nak uli...
Then korang....letak tepung 1 Kg (sebaiknya tinggalkan sedikit tepung takut2 terlebih air...boleh tambah tepung kat adunan)

2 Step!
ok then masukkan semua bahan2 ni
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 sudu besar susu pekat
1 biji telur
1 ½ cawan air
Marjerin (eloknya panaskan dulu biar dia cair ok)

3 Step!
Then korang uli sampai sebati ok....kat sini kena ada experience or pengalaman...kalau adunan terlalu lembik tambah tepung...kalau adunan terlalu keras main-mainkan lah dengan sedikit air....

Masa uli ni step paling susah sakit tangan korang menguli....tapi adunan yang sebati akan menghasilkan Roti Canai yang lembut dan enak...
Ok ni gambar masa tengah uli...bila adunan dah cantik licin macam ni korang kena bulat2kan dia...nak tau macam mana lihat gambar dibawah........

Gambar ni lepas korang bulat2 kan kena perap.....cara perap ni....cari basin...masukkan minyak n rendam korang punya adunan semalaman....4 jam pon ok.....sebab kami buat time malam so kami perap semalaman lah esok pagi boleh makan untuk sarapan...
 
 
Then Pagi2 tu korang boleh start tebar...kalu korang tak pandai tebar macam aku boleh jer guna dulang...trik dia senang jer...ambil satu adunan yang dah dibulatkan tu...korang leperkan kat dulang n tarik kesisi dulang....then buat macam siput...then jadilah seperti diatas...ingat kalau nak seribu daya....ok

Finally jadilah Roti Canai yang sedap ni....

Selamat mencuba...dia punya lawan or kuah boleh buat sendiri...sambal kentang ker...kari kentang ker....kari kaki ayam ker...or kari dal....ini terpulang kepada selera masing2 ok bye....Assalam......

No comments:

Post a Comment

Free Dropbox

Free dropbox