Wah Resepi BUAT ROJAK PETIS
Sumber: Dapur Tanpa Sempadan
Lama bai tak makan rojak petis ni last makan time kecik kecik.....dulu selalu beli kat amoi sebelah rumah.....sebab dia rojak berasaskan buah-buahan tu yang makan jer....tetiba terbaya resepi ni.....nak try la jugak bila free nanti.....TQ yang buat resepi....
BAHAN - BAHAN SOS ROJAK :-)
2 camca besar penuh petis @ otak udang
1 camca besar cili kisar
3 biji cili padi thai warna merah, ditumbuk (optinal)
1 camca besar kicap pekat
1 camca besar gula pasir (atau secukup rasa)
1 camca teh pes asam jawa
1 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk kasar
BAHAN - BAHAN ROJAK :-)
2 keping tauhu, digoreng (kalau saiz tauhu besar, guna 1 keping)
Nanas secukupnya
1/2 biji timun
1/4 biji sengkuang
2 genggam taugeh, dicelur dan toskan
4 - 5 pokok sayur kangkong, disiang, cuci dan celur, toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam mangkuk besar, masukkan semua bahan2 untuk sos rojak, kecuali kacang tanah. Kacau rata dengan senduk. Masukkan 1/2 bahagian kacang tanah yang telah ditumbuk tadi, gaul hingga semu rata.
- Hiris serong tauhu, nanas, timun dan sengkung. Masukkan ke dalam mangkuk berisi sos rojak. Tambah taugeh dan kangkung celur. Gaul hingga semua rata, rasa dan jika ok boleh alihkan ke dalam bekas sesuai. Tabur baki kacang tanah tumbuk atas rojak tadi sebelum dihidangkan. Sedap dimakan sejurus rojak dibancuh...Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment